Historie & Beleid

De Barendrechtse Sportvereniging SAVOSA is op 1 juli 2002 opgericht. SAVOSA staat voor Samen Voeging Sprongschot Ancora en hiermee is ook duidelijk hoe deze nieuwe handbalvereniging is ontstaan.

altalt
althandbalvereniging "Sprongschot"


Zowel Ancora als Sprongschot hebben na ruim 25 jaar bestaan letterlijk en figuurlijk de koppen bij elkaar gestoken en zijn na een nauwe samenwerking (associatie) van twee jaar gefuseerd. Voor alle helderheid moet duidelijk zijn dat die fusie er niet één was vanuit een luxe, maar pure noodzaak. Door het steeds verder dalende ledenaantal was het voor beide verenigingen nauwelijks meer mogelijk om volledige teams op de been te brengen. Ancora hing verder een noodgedwongen verhuizing boven het hoofd omdat de deelgemeente IJsselmonde op het terrein aan de Reyerdijk woningbouw had gepland en de thuis zaalwedstrijden gespeeld werden in de voor hun begrippen veel te grote en kille Topsporthal. Kortom meer dan voldoende redenen om uit te kijken naar een betere toekomst. 

De korte verloving van twee jaar werd dus gevolgd door een stevig huwelijk en vol trots kon op de oprichtingsvergadering van SAVOSA het nieuwe logo en het nieuwe tenue aan de leden getoond worden. Bewust is gekozen voor de gemeente Barendrecht waar een enorm potentieel aan (nieuwe) leden woont en waarop het beleid voor de komende jaren is afgestemd.


SAVOSA gaat voor Groei & Bloei

Het eerste jaar van haar fusiebestaan heeft SAVOSA voornamelijk gebruikt om de club op de rails te zetten. De nieuwe naam moest worden verzonnen, nieuwe kleding en een logo ontworpen en is er veel tijd gestopt om de leden van Ancora en Spongschot verder te laten wennen aan elkaar. Bij de eerste gesprekken over het doel van de fusie kwam natuurlijk als snel naar voren dat we vooral niet op eenzelfde manier moest voortgaan waar het de werving van nieuwe leden betreft, maar dat we vooral de club anders moesten gaan leiden dan we gewend waren te doen. Intern hebben we dus eerst de zaken geregeld en toen dat eenmaal liep zijn we gaan kijken hoe we naar buiten moesten treden en vervolgens hoe we de werving van nieuwe leden ter hand gaan nemen. 

Fuseren en opnieuw beginnen in Barendrecht is niet alleen een overlevingsstrategie geweest, vooral het enorme potentieel aan mogelijke nieuwe leden in deze Vinex lokatie, daagt het bestuur ook uit om al haar pijlen daar op te richten. Dat Groei staat dan ook voor inzetten van mensen en financiën met als uiteindelijke doel het werven van (vooral) jonge kinderen. Wij gaan dat doen door o.a. scholen te benaderen in de nabije omgeving waar we gymlessen gaan geven. Uiteindelijk willen we die serie gymlessen afsluiten met een klein toernooitje en hopen dan dat kinderen het zo leuk gevonden hebben dat ze meer willen. De Bloei staat voor het behoud van de bestaande leden. Minstens even moeilijk als het werven van nieuwe leden. Naast dat we alle leden in prachtige kleding hebben gestoken, zorgen we er ook voor dat iedereen voldoende aan zijn/haar trekken komst voor wat betreft trainen en spelen. Alle groepen hebben de gelegenheid om te trainen en geven we veel energie en geld uit aan trainers, begeleiding en materiaal. Met de Jeugd worden er veel activiteiten ondernomen; naast het handballen hebben we allerlei momenten van knutselen tot pepernotenbakken, van een Jeugdkamp tot met een hele grote groep naar het Jeugdtheater gaan, van de ontvangst van de enige echte Sinterklaas tot aan georganiseerd bezoek aan het LucardiCup toernooi. Voor de ouder(s) en oudere leden is er de mogelijkheid om deel te nemen aan bijvoorbeeld een Strandwandeling maar ook kunnen ze komen op avonden waarop een Eetclub haar kunsten vertoont.

Voor alle niet leden hebben we een website in de lucht gebracht waarop we meerdere keren per week actualiteiten plaatsen. Middels deze site zullen we op de hoogte houden over het wel en wee van onze club en wanneer u dat wenst kunt u zich als geïnteresseerde aanmelden door simpel een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . We sturen u dan onze brochure toe en nemen dan in ieder geval persoonlijk contact met u op.

Frank Coomans

 


 

 

 

 

 

Uit de oude doos

In deze nieuwe rubriek gaan we terug in de tijd. U leest hier verhalen van vroeger. Maar ook foto's, spelerskaartjes, oude krantenartikelen en anekdotes uit het verleden

Ik heb weer met veel plezier door stapels oude foto's en krantenknipsel gebladerd. Maar wat vinden jullie er nou van? Reageren? Dat kan! Stuur uw verhalen, foto's of reacties naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Sinterklaasfeest!

5 december 1980 wordt bij de familie Groenewegen sinterklaasfeest gevierd voor de jeugd van Sprongschot.
En ook de goedheiligman komt langs met zijn knechten.

In de zoektocht naar materiaal voor deze rubriek blijkt toch dat er meer mensen zijn die graag een stukje historie online publiceren. Menig (oud-) handballer heeft nog gespeeld tegen het vroegere HV Actief, nu beter bekend als ASC '95. Deze club ontstond uit een fusie tussen Actief en Spartaan.

www.hvactief.com

Leuk hé, al die kleine kereltjes. Maar er staat ook nog een meisje tussen.
Ten tijde van de foto hadden we het nog over welpen, pupillen en aspiranten.
Op deze foto een aantal spelers die later nog bij Ancora en Sprongschot hebben gespeeld. En wie herkent de trainer/coach? Voor de persoon die de meeste goede namen inzendt ligt een kadobon te wachten. 
Een aantal van de heren kom ik nog regelmatig tegen. Inmiddels tonen ze wel ietwat ouder.Voor enkele mensen is het hier begonnen. Op zoek naar leuke kiekjes uit deze tijd? klik hier.
Hoog bezoek. De wethouder sportzaken van de Gemeente Barendrecht is er om de dames van Sprongschot te feliciteren met het behaalde  kampioenschap.Herkend u deze jongeman?
Hij was zeer recentelijk nog op de SAVOSA velden in actie te zien.
Wie ken hem nog? Het is Maurice Booy
Menig Ancoriaan heeft van hem als trainer de fijne kneepjes geleerd. Een andere hobby van hem is klimmen. We hebben het hier over John van Wasbeek.Deze jonge dame speelde ooit bij Sprongschot. Zij had ook nog een oudere zus die handbalde. Haar naam: Simone Advocaat
Zoals je aan deze kaart kan aflezen is de foto al van enige tijd geleden. Is op vele fronten binnen de vereniging actief geweest. Herkennen jullie Mart Hoeymans?